Περί Αυγού

PeriAugou 1

Θρεπτική αξία αυγού

Το αυγό έχει υψηλή βιολογική αξία για να είναι δυνατή η διαιώνηση του είδους της όρνιθας, δεδομένου ότι από το περιεχόμενο του θα τραφεί για 21 ημέρες ο εκκολαπτόμενος νεοσσός. Είναι λοιπόν πλούσιο σε πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας και περιέχει όλα τα απαραίτητα για τον άνθρωπο αμινοξέα. Δύο αυγά των 60 g το καθένα, περιέχουν ποσότητα πρωτεϊνων ισοδύναμη με εκείνη 367 gr γάλατος ή 85 gr κρέατος.

Ακόμη, το αυγό ως τρόφιμο, θεωρείται πλούσια πηγή ακόρεστων λιπαρών οξέων (κυρίως ελαίκο), πολυακόρεστων λιπαρών οξέων του τύπου ω-3, φωσφόρου, σιδήρου, ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Ιδιαίτερα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε βιταμίνη D3, θεωρείται η δεύτερη μετά το μουρουνέλαιο φυσική πηγή της.

Το αυγό είναι επίσης ένα τρόφιμο που έχει ενοχοποιηθεί ότι συντελεί στην υπερχοληστερολαιμια του ανθρώπου που το καταναλώνει, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι και ιδίως ηλικιωμένοι, να στερούνται ένα τόσο θρεπτικό τρόφιμο. Πράγματι η λέκιθός του είναι πλούσια σε χοληστερόλη (Τρίτη μετά τα εντόσθια και τον εγκέφαλο των ζώων ). Όμως, σύμφωνα με τα σύγχρονα ιατρικά δεδομένα η κατανάλωση αυγού σε καθημερινή βάση, δεν επηρεάζει τη χοληστερολαιμία, αν δεν συνυπάρχουν και άλλα αίτια (ιδιοπαθής υπερχοληστερολαιμία, κατανάλωση και άλλων λιπαρών ουσιών κ.τ.λ.)

Τέλος, το αυγό, είναι ένα τρόφιμο χαμηλής θερμιδικής αξίας (75 περίπου kcal ανά αυγό 60γρ).


Ανάλογα με το σύστημα εκτροφής ,τα αυγά στις χώρες της ΕΕ μπορούν να διακριθούν και να φέρουν την ανάλογη ονομασία (σήμανση ) ως εξής:

¨Ελεύθερης βοσκής¨ (Free range)

PeriAugou 2

PeriAugou 3

¨Βιολογικής εκτροφής¨ (Organic)

p1290475


¨Δαπέδου με στρωμνή¨ (Deep litter)

PeriAugou 6

PeriAugou 7

¨Κλωβοστοιχιών¨ (Cages)

PeriAugou 8

PeriAugou 9

¨Κλιμακωτής σχάρας¨ (Perchery)Τέλος από το 2005 είναι υποχρεωτικό όλα τα αυγά σε ακέραιη μορφή που προορίζονται για κατανάλωση να ωοσκοπούνται και στο κάθε αυγό να υπάρχει με ειδική ανεξίτηλη μελάνη σήμανση στην οποία να αναφέρονται τρεις κωδικοί αριθμοί που αφορούν:

Α) Στο σύστημα εκτροφής (0 για βιολογικά , 1 για ελεύθερης βοσκής, 2 για αυγά δαπέδου με στρωμνή και 3 για αυγά κλωβοστοιχειών ),

Β) Στη χώρα προέλευσης (στην συγκεκριμένη περίπτωση GR) και

Γ) Στο ωοσκοπικό κέντρο (π.χ. 12345 – ο κωδικός αυτός εκδίδεται από την διεύθυνση Κτηνιατρικής κάθε περιοχής).

p1290521 p1290524

Επίσης ,πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής των αυγών καθώς και ο χρόνος διατηρησιμότητάς(ανάλωση πριν).

Σημειώνεται ότι η μέγιστη διάρκεια ανάλωσης των διατηρημένων στο ψυγείο αυγών είναι 28 ημέρες.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Ορνιθοτροφία
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Λ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ Σ ΤΣΕΡΒΕΝΗ-ΓΟΥΣΗ

Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία

 

button1
button2
button2
button2
button5
button7
button8
button9
button6

Design & Development by
DATA Society